Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Te roladki doskonale komponują się z ziemniakami z wody.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szyncle z górki cielęcej (po ok. 70 g): 8 sztuk
    - suszona żurawina amerykańska: 60 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - masło (miękkie): 40 gramów
    - masło (do smażenia): 1 łyżka
    - olej: 1 łyżka
    SOS:
    - czerwone wytrawne wino: 100 mililitrów
    - sos z pieczeni cielęcej: 200 mililitrów
    - zimne masło: 1 łyżka
    - bazylia: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz czarny, papryka czerwona słodka: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki cielęce z nadzieniem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki bazylii, żurawinę i orzechy rozdrobnić mikserem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie ugnieść z masłem w małej miseczce.
  • 2. Sznycle osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować przygotowanym wcześniej masłem żurawinowym, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Doprawić również z zewnątrz.
  • 3. Na rozgrzanym maślę i oleju obsmażyć roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 15 minut), cały czas podlewając tłuszczem wydzielanym podczas smażenia.
  • 4. Na 2-3 minuty przed zakończeniem smażenia zwiększyć ogień do maksimum. Wlać czerwone wino, krótko zagotować. Roladki zdjąć z patelni i odłożyć na półmisek. Wino prawie całkowicie wygotować, zalać sosem z pieczeni cielęcej, zredukować o połowę. Sos doprawić do smaku, trzepaczką rozprowadzić w nim zimne masło i serwować z roladkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować