Kotlety schabowe rolowane z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min, dopóki płyn w całości nie odparuje. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
Każdy płat mięsa posmarować porcją farszu (tak, by 1/3 farszu została) i zawinąć całość w roladkę – można zapiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące i usmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Pozostałą część farszu rozłożyć w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem i wyłożyć roladki. Całość zapiekać pod przykryciem około 30minut. Gotowe roladki podawać z porcją uduszonych grzybów, z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze