Rolada z rabarbarem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Taka rolada to chyba najszybsza rolada do wykonania. Wszystko robi się na jednej blasze a potem zwija i gotowe. Oczywiście owoce można dać różne, ja dziś mam takie zestawienie jak widać. Na weekend i nie tylko idealna.

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 7 jajek ( M )
    5 łyżek mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk cukru
    2 duże jabłka ( mniejsze 3-4 )
    4 łodygi rabarbaru
    cukier puder do oprószenia
    świeża mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada z rabarbarem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Obrane jabłka i rabarbar pokroić i rozsypać na blasze.
    Białka ubić dodając porcjami cukier.
    Potem dodawać po jednym żółtku a gdy masa się połączy dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto delikatnie wymieszać rózgą a następnie wyłożyć je na jabłkach i rabarbarze.
    Rozprowadzić ciasto w miarę równo i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Roladę piec 30 minut.
    Po upieczeniu na blachę położyć drugą z wyposażenia piekarnika dnem do góry i delikatnie obrócić obie blachy.
    Górną blachę zdjąć, potem odkleić papier i zwinąć roladę.
    Na konie przełożyć ją na czystą ściereczkę, zawinąć i wystudzić na kratce.
    Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować