Rolada z owocami lata i lemon curd

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwierzcie mi, że zakochacie się w tym smaku... Pyszne połączenie letnich owoców, truskawek, jagód i malin przełamane cytrynowym angielskim kremem lemon curd. Pycha!

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n

Składniki

CIASTO BISZKOPTOWE:
¾ szklanki* cukru
4 jajka
6 łyżek gorącej wody
1 ½ łyżki mąki
1½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA OWOCOWA:
350 g mieszanych letnich owoców (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, itp.)
50 ml wody
1 galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa

DODATKOWO:
ok. 150 g lemon curd**
cukier puder i owoce do dekoracji

** LEMON CURD:
3 jajka
3 cytryny
80 g masła
3/4 szklanki cukru

* szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z owocami lata i lemon curd

  • 1. CIASTO BISZKOPTOWE: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!) Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
  • 2. MASA OWOCOWA: Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Owoce oczyścić, drobno pokroić. Wsypać do garnuszka, zalać 50 ml wody i gotować na mały ogniu ok. 10 minut. Przelać przez sito, by pozbyć się soku, owoce połączyć z galaretką, odstawić do stężenia.
  • 3. Roladę rozwinąć. Posmarować cytrynowym kremem lemon curd. Na to wyłożyć tężejącą masę owocową, zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 godziny. Przed podanie posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
  • 4. LEMON CURD:
    Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
    Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Beziki z Lemon Curd

Dodane przez: akrobatka22

Beziki z Lemon Curd

Słodkie bezy w połączeniu z kwaśnym...

Tort z kremem lemon curd

Dodane przez: Iwona75

Tort z kremem z lemon curd

Cytrynowy, bardzo lekki i smaczny...

Lemon curd (cytrynowy krem)

Dodane przez: dorota w

Lemon curd

Pyszny, cytrynowy krem do przekładania...

image-214iohv

Dodane przez: olciaa89

Cytrynowy sernik z lemon curd

Miłośniczką cytryn jakoś specjalnie...

płatki jaglane z lemon curd

Dodane przez: Neblina36

Płatki jaglane z lemon curd

Moja wariacja na temat zdrowego...

BUCHTY Z LEMON CURD

Dodane przez: violast11

BUCHTY Z LEMON CURD

Puszyste, delikatne, smaczne z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE