Rolada z owocami lata i lemon curd

0 (0 ocen)

Uwierzcie mi, że zakochacie się w tym smaku... Pyszne połączenie letnich owoców, truskawek, jagód i malin przełamane cytrynowym angielskim kremem lemon curd. Pycha!

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE:
    ¾ szklanki* cukru
    4 jajka
    6 łyżek gorącej wody
    1 ½ łyżki mąki
    1½ łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA OWOCOWA:
    350 g mieszanych letnich owoców (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, itp.)
    50 ml wody
    1 galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa

    DODATKOWO:
    ok. 150 g lemon curd**
    cukier puder i owoce do dekoracji

    ** LEMON CURD:
    3 jajka
    3 cytryny
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z owocami lata i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO BISZKOPTOWE: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!) Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
  • 2. MASA OWOCOWA: Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Owoce oczyścić, drobno pokroić. Wsypać do garnuszka, zalać 50 ml wody i gotować na mały ogniu ok. 10 minut. Przelać przez sito, by pozbyć się soku, owoce połączyć z galaretką, odstawić do stężenia.
  • 3. Roladę rozwinąć. Posmarować cytrynowym kremem lemon curd. Na to wyłożyć tężejącą masę owocową, zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 godziny. Przed podanie posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
  • 4. LEMON CURD:
    Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
    Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować