Uwierzcie mi, że zakochacie się w tym smaku... Pyszne połączenie letnich owoców, truskawek, jagód i malin przełamane cytrynowym angielskim kremem lemon curd. Pycha!
Składniki:
CIASTO BISZKOPTOWE:
¾ szklanki* cukru
4 jajka
6 łyżek gorącej wody
1 ½ łyżki mąki
1½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
MASA OWOCOWA:
350 g mieszanych letnich owoców (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, itp.)
50 ml wody
1 galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa
DODATKOWO:
ok. 150 g lemon curd**
cukier puder i owoce do dekoracji
Rolada z owocami lata i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO BISZKOPTOWE: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!) Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
2.MASA OWOCOWA: Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Owoce oczyścić, drobno pokroić. Wsypać do garnuszka, zalać 50 ml wody i gotować na mały ogniu ok. 10 minut. Przelać przez sito, by pozbyć się soku, owoce połączyć z galaretką, odstawić do stężenia.
3.Roladę rozwinąć. Posmarować cytrynowym kremem lemon curd. Na to wyłożyć tężejącą masę owocową, zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 godziny. Przed podanie posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
4.LEMON CURD:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.
Komentarze