Rolada bezowa z owocami i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robiąc roladę inspirowałam się przepisem Iwusi na roladę bezową z truskawkami i bitą śmietaną (http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/rolada-bezowa-3)
2.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy. Masę bezową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 30 minut. Studzimy.
3.Mascarpone ubijamy, na koniec dodajemy trzy łyżki lemon curd. (Przepis podaję tutaj: http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/lemon-curd-4). Truskawki kroimy na ćwiartki.
4.Łyżkę cukru pudru mieszamy z łyżką wody. Podgrzewamy na patelni, doprowadzając do wrzenia i wrzucamy połowę jagód. Podgrzewamy 30 sekund i zdejmujemy z ognia. Jagody dzięki temu zabiegowi robią się błyszczące i smakowite. Będę służyły do ozdoby.
5.Na wystudzonej bezie rozsmarowujemy masę mascarpone, układamy truskawki (kilka zostawiamy do ozdoby) i nie podgrzane jagody. W miejsce gdzie zaczniemy zwijać roladę nakładamy pasek lemon curd. Zwijamy roladę od krótszego boku.
6.Na wierzchu ozdabiamy lemon card, truskawkami i podgrzanymi wcześniej w cukrze jagodami.
Komentarze