Rolada bezowa z owocami i lemon curd

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Beza, truskawki, jagody, serek mascarpone. Niesamowita, rozpływająca się w ustach rolada. Czegoś podobnego dawno nie jadłam. :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 3 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - sól: 1 szczypta

    - serek mascarpone: 250 gramów
    - lemon curd: 6 łyżek
    - truskawki: 10 sztuk
    - jagody: 6 łyżek
    - cukier puder: 1 łyżka
    - woda: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada bezowa z owocami i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robiąc roladę inspirowałam się przepisem Iwusi na roladę bezową z truskawkami i bitą śmietaną (http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/rolada-bezowa-3)
  • 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Na koniec powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy. Masę bezową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 30 minut. Studzimy.
  • 3. Mascarpone ubijamy, na koniec dodajemy trzy łyżki lemon curd. (Przepis podaję tutaj: http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/lemon-curd-4). Truskawki kroimy na ćwiartki.
  • 4. Łyżkę cukru pudru mieszamy z łyżką wody. Podgrzewamy na patelni, doprowadzając do wrzenia i wrzucamy połowę jagód. Podgrzewamy 30 sekund i zdejmujemy z ognia. Jagody dzięki temu zabiegowi robią się błyszczące i smakowite. Będę służyły do ozdoby.
  • 5. Na wystudzonej bezie rozsmarowujemy masę mascarpone, układamy truskawki (kilka zostawiamy do ozdoby) i nie podgrzane jagody. W miejsce gdzie zaczniemy zwijać roladę nakładamy pasek lemon curd. Zwijamy roladę od krótszego boku.
  • 6. Na wierzchu ozdabiamy lemon card, truskawkami i podgrzanymi wcześniej w cukrze jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować