ROLADA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Świetny dodatek do kawki

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    śmietana 18 %
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szkl cukru pudru
    cukier waniliowy
    wiórki czkoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać
    przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
    Ciasto przelej do dużej blachy i piecz 15-20 min w temp. 180 st C
    (piekarnik musi być wcześniej nagrzany) i po upieczeniu ciasto do
    razu zwinąć używając ściereczki.
  • 2. MASA:
    Namocz żelatynę w około 4 łyżkach wody i gdy napęcznieje to
    rozpuść na wolnym ogniu, a potem ostudź.
    Śmietanę ubij dodając cukier puder i cukier waniliowy i pod koniec
    ubijania wlewaj cienkim strumieniem żelatynę i dodaj wiórki czeko-
    lafdowe
    Rozwiń ciasto i rozprowadź na nim przygotowaną masę i zwiń i
    wierzch posyp wiórkami czekoladowymi
    Do środka rolady można włożyć paseki galaretki dużo wcześniej
    przygotowanej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować