Malinowa rolada z puszystym, intensywnie śmietankowym kremem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna rolada do zorbienia w zaledwie 30minut. Bardzo tanie ciasto

  • 30 min

Składniki:

  • rolada:
    4 białka, 4 żółtka
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    4łyżki cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli.

    kremówka 200ml
    mascarpone 500gram
    kilka kropel aromatu smietankowego
    pół szklanki cukru pudru
    1,5-2 szklanki malin świezych lub mrozonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Malinowa rolada z puszystym, intensywnie śmietankowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubijamy cukier z zółtkami na jednolitą masę. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszszamy aż do uzyskania jendolitej konsystencji. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli, ciągle mieszając masę z żółtek, Wykładamy blachę o wielkości piekarnika papierem do pieczenia (u mnie 40*50cm, może byc mniejsza lub wieksza. Nakładamy na papier masę, wygładzamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10-12minut. Wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczke do góry nogami. Bardzo delikatnie odrywamy boki papieru, po czym stopniowo ściagamy go z biszkoptu. Po zdjęciu papieru, gdy biszkopt lezy na ściereczce delikatnie i dosyc ciasno go zawijamy. Masa: wkładamy mascarpone do miski wraz z cukremi aromatem śmietankowym i mikserem łaczymy wkładniki. Dodajemy smietankę i ubijamy całość przez chwilę (około 3-5 minut) Rozkładamy schłodzony biszkopt, nakładamy na niego masę, na nią maliny i zwijamy przy pomocy ściereczki.Całość wkładamy do lodówki na około 30minut, choc im dłużej tym lepiej. Najlepiej smakuje na drugi dzień Wyjmujemy roladę z lodówki. Posypujemy obficie cukrem pudremSmacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Mascarpone Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować