Malinowa rolada z puszystym, intensywnie śmietankowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubijamy cukier z zółtkami na jednolitą masę. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszszamy aż do uzyskania jendolitej konsystencji. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywno. Do ubitych białek dodajemy powoli, ciągle mieszając masę z żółtek, Wykładamy blachę o wielkości piekarnika papierem do pieczenia (u mnie 40*50cm, może byc mniejsza lub wieksza. Nakładamy na papier masę, wygładzamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10-12minut. Wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczke do góry nogami. Bardzo delikatnie odrywamy boki papieru, po czym stopniowo ściagamy go z biszkoptu. Po zdjęciu papieru, gdy biszkopt lezy na ściereczce delikatnie i dosyc ciasno go zawijamy. Masa: wkładamy mascarpone do miski wraz z cukremi aromatem śmietankowym i mikserem łaczymy wkładniki. Dodajemy smietankę i ubijamy całość przez chwilę (około 3-5 minut) Rozkładamy schłodzony biszkopt, nakładamy na niego masę, na nią maliny i zwijamy przy pomocy ściereczki.Całość wkładamy do lodówki na około 30minut, choc im dłużej tym lepiej. Najlepiej smakuje na drugi dzień Wyjmujemy roladę z lodówki. Posypujemy obficie cukrem pudremSmacznego:)
Komentarze