Rolada z karpia to świetna alternatywa dla świątecznej ryby. Pyszny farsz z bakaliami i przyprawą do piernika sprawia że ryba jest bardzo aromatyczna a zarazem bardzo zdrowa !
Rolada z karpia z kaszą owsianą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Kaszę zalej wodą i gotuj 10 minut. Do kaszy wsyp pokrojone bakalie i gotuj całość 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Na patelni rozgrzej miód i wsyp kaszę z bakaliami. Dodaj przyprawę do piernika. Wymieszaj całość. Rybę posyp solą. Na środku każdego fileta ułóż farsz. Zwiń w roladkę i zawiąż sznurkiem. Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki z ryby z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piecz przez 10 minut. Z rybnych roladek ściągnij sznurek i pokrój na plasterki.
2.Przygotowanie :
Grzyby przełóż do rondelka i zalej około 2 szklankami gorącej wody. Ostaw na 15 minut. Całość zagotuj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Ugotowane grzyby wyciągnij z wywaru i pokrój. Przełóż do cebuli i chwilę całość smaż. Cebulę i grzyby przełóż do grzybowego bulionu. Wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj całość parę minut.
Komentarze