Idealna na ciepło jak i również zimna przekąska do pieczywa.
Składniki:
1-1,5 kg boczku
0,7-0,85 dag filetów z kurczaka
1 słoiczek musztardy
1 ugotowana marchewka
1 mała świeża papryka może być marynowana
1-2 cienkich kiełbasek
4-5 ząbków czosnku
sól, pieprz
przyprawy
Rolada z boczku nadziewana kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku wyciąć płat i lekko rozbić, oprószyć przyprawami. Filety z kurczaka rozbić i doprawić. Paprykę i marchewkę pokroić w paski. Czosnek pokroić w plasterki.
Boczek posmarować musztardą( pół słoiczka), ułożyć rozbite filety i posmarować je pozostałą ilością musztardy. Na to rozłożyć paprykę, marchewkę, czosnek i kiełbaski. Całość zawinąć tak aby część tłuściejsza była w wewnątrz. Dość mocno obwiązać sznurkiem. Roladę owinąć folia aluminiową. Piec w 180 C przez ok 1,5-2 godzin w zależności od wielkości.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić roladę.
Porady
Pod koniec roladę opruszam mieszanką ulubionych przypraw i kilka razy polewam powstałym tłuszczem, jest wtedy soczysta i ma piękny rumiany kolor.
Komentarze