SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA

4.46 (197 ocen)

  • 2 godz.

Szynkę można nadziać wieloma farszami, jednak dzisiaj przygotowałam ją z farszem na rolady. Wyszła rewelacyjna, smaczna, miękka i lekko soczysta. Pokroiłam ją w plastry, podałam jako danie główne z pysznym, pieczeniowym sosem. Smaczna również na zimno z pieczywem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1,5 kg szynki wieprzowej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu oraz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
    1 łyżeczka zmielonej kolendry
    1 łyżeczka majeranku
    4 ząbki czosnku
    FARSZ :
    1 duża cebula
    2 kiełbasy śląskie
    4 ogórki konserwowe
    20 dkg boczku wędzonego
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżka bułki tartej
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka nadziewana jak rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bbo3yo 1. Szynkę ( wysoka część, kulka ) myjemy i osuszamy, następnie przecinamy ją tak ( wzdłuż, zdjęcia poniżej ) aby powstał jeden duży płat mięsa.
    Nacieramy ją przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawiamy na około 3 godziny aby przeszła przyprawami.
  • image-0b8hq2h 2. Kiełbasę, cebulę, boczek i ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą, mieszamy aż masa się połączy.
    Mięso umieszczamy na desce, farsz równo rozkładamy na mięsie i delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła.
  • image-0wk7chi 3. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny.
    Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem w lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło.
  • image-26worf9 4. Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy.
    Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym.
    Mięsko smakuje jak rolady, jest przepyszne, a na zimno podajemy z pieczywem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować