Rolada szpinakowa z soczewicą i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam pyszna roladę szpinakową. Przepis dostałam od kuzynki. Idealne danie na święta i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    90dkg szpinaku mrożonego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    4 jajka
    3 łyżki mąki
    Farsz:
    20 dkg soczewicy czerwonej
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki oleju
    2 ząbki czosnki
    1 mała cebulka
    1 puszka tuńczyka princes
    sól.pieprz, papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada szpinakowa z soczewicą i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kfd7b9 1. Szpinak rozmrozić, odsączyć. Na patelni podsmażyć z masłem szpinak, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Odsączyć na sitku i wystudzić. Żółtka dodać do szpinaku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do szpinaku, dosypać mąkę , wymieszać. Formę o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Masę wlać na blaszkę i piec w piekarniku 15 min w 190 stopniach.
  • image-14upu6p 2. Soczewicę gotować w bulionie ok 20 min. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, dodać do soczewicy, dodać tuńczyk z puszki, wymieszać. Farsz doprawić koncentratem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , solą pieprzem i papryką mieloną.
  • image-1i7wpam 3. Wystudzony placek posmarować farszem, zwinąć w roladę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy. Przed podaniem włożyć do piekarnika z papierem i piec 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować