Rolada szpinakowa z tuńczykiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odmrażamy i wyciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z 4 żółtkami. Białka ubijamy na sztywną piane, dodając sól i pieprz do smaku oraz szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. ok. 200 *C przez 15- 20 minut. Ciasto wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.
2.Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez. Masą jajeczną smarujemy ciasto szpinakowe, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Całość zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Komentarze