Pyszna i lekka sałatka z drobnym makaronem, tuńczykiem i soczewicą, ostatnio coraz częściej przyrządzam sałatki z olejem, smakują mi bardziej niż z majonezem. Tą przygotowałam sobie do pracy na drugie śniadanie, polecam.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka soczewicy
0,5 słoika pomidorów suszonych
200 gram drobnego makaronu
1 papryka czerwona
Kawałek pora
4 łyżki oleju lnianego
Sól, pieprz
Pół pęczka natki pietruszki
Sałatka z tuńczykiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Odsączone z oleju pomidory, paprykę i pora kroimy w cienkie paski. Soczewicę i tuńczyka odsączamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze