Rolada śmietanowo - galaretkowa

0 (0 ocen)

pyszna i szybko znika z talerza

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY;
    **************************************************

    5 JAJEK
    1 SZKL. CUKRU
    2 ŁYŻKI KAKAO
    2 ŁYŻKI OLEJU
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU
    1 SZKL. MĄKI

    MASA ŚMIETANOWA;
    ******************************

    0,5 L KREMÓWKI 30 %
    3 ŁYŻKI CUKRU
    1 CUKIER WANILIOWY
    1 GALARETKA NIEBIESKA
    1 GALARETKA ŻÓŁTA
    1 GALARETKA POMARAŃCZOWA

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada śmietanowo - galaretkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek,
  • 2. Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać .
  • 3. Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
  • 4. Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka
  • 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolawać ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie.
  • 6. Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 7. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki.
  • 8. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę mikserem , dodać kosteczki galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 9. Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć .
  • 10. Ja wierzch rolady także posmarowałam masą śmietanową i starłam na nią czekoladę wy możecie polać polewą lub polukrować , jak wolicie .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować