Rolada galaretkowa z malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Malinowy lekki deser, pysznie smakuje, ładnie się prezentuje

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 galaretki malinowe
    600 ml wrzącej wody

    Krem śmietankowy:
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny namoczonej i rozpuszczonej w małej ilości wody
    Garść malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Bita śmietana

Rolada galaretkowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki zalać wrzącą wodą, po rozpuszczeniu wystudzić.
    Plastikową butelkę (po wodzie mineralnej o poj. 1,5 litra ) odciąć od góry, do butelki plastikowej wlać wystudzoną galaretkę i włożyć w środek najlepiej szklaną butelkę wcześniej umytą, pozbawioną naklejki i wypełnioną wodą ( ja wykorzystałam butelkę po syropie owocowym 500 ml bo była dosyć wysoka). Schłodzić w lodówce żeby galaretka dobrze stężała.
  • 2. Śmietanę ubijamy, dodajemy ją do serka mascarpone rozkręconego z cukrem pudrem.
    Ja trochę kremu odłożyłam do dekoracji a do reszty wlałam rozpuszczoną żelatynę i na końcu dodałam maliny, delikatnie wymieszałam żeby się nie rozleciały.
  • 3. Po stężeniu galaretki w butelce żeby wyjąć z środka szklaną butelkę, należy wylać z niej wodę i na kilka sekund wlać gorącą wodę.
    Środek powstały po butelce wypełniamy kremem śmietankowym z malinami, trzeba robić to dość sprawnie bo szybko tężeje. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Butelkę rozcinamy nożyczkami i delikatnie wyjmujemy roladę, dekorujemy wg uznania.

Porady

można spróbować użyć innych sezonowych owoców np. truskawek, jagód lub też morożonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować