Malinowy lekki deser, pysznie smakuje, ładnie się prezentuje
3 godz.
Składniki:
2 galaretki malinowe
600 ml wrzącej wody
Krem śmietankowy:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny namoczonej i rozpuszczonej w małej ilości wody
Garść malin
Rolada galaretkowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki zalać wrzącą wodą, po rozpuszczeniu wystudzić.
Plastikową butelkę (po wodzie mineralnej o poj. 1,5 litra ) odciąć od góry, do butelki plastikowej wlać wystudzoną galaretkę i włożyć w środek najlepiej szklaną butelkę wcześniej umytą, pozbawioną naklejki i wypełnioną wodą ( ja wykorzystałam butelkę po syropie owocowym 500 ml bo była dosyć wysoka). Schłodzić w lodówce żeby galaretka dobrze stężała.
2.Śmietanę ubijamy, dodajemy ją do serka mascarpone rozkręconego z cukrem pudrem.
Ja trochę kremu odłożyłam do dekoracji a do reszty wlałam rozpuszczoną żelatynę i na końcu dodałam maliny, delikatnie wymieszałam żeby się nie rozleciały.
3.Po stężeniu galaretki w butelce żeby wyjąć z środka szklaną butelkę, należy wylać z niej wodę i na kilka sekund wlać gorącą wodę.
Środek powstały po butelce wypełniamy kremem śmietankowym z malinami, trzeba robić to dość sprawnie bo szybko tężeje. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Butelkę rozcinamy nożyczkami i delikatnie wyjmujemy roladę, dekorujemy wg uznania.
Porady
można spróbować użyć innych sezonowych owoców np. truskawek, jagód lub też morożonych
Komentarze