Rolada serowa

4.19 (240 ocen)

Sernik gotowany w formie rolady :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jaj
    • 5 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki
    • 2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    • ½ kg sera twarogowego, zmielonego
    • 1/2 szkl. Mleka
    • 1 budyń waniliowy
    • 2-3 łyżki cukru
    • 2 jajka
    • 70-75 g masła
    • Aromat pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.19 (240 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Ser

Rolada serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Z białek ubijamy pianę i dodać 2 łyżki cukru. Na żółtka wykładamy pianę i przesiewamy mąkę i kakao. Delikatnie wymieszamy, staramy się nie stukać łyżką o brzeg miski. Wylewamy ciasto na formę z piekarnika, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w 200'C (z termoobiegiem). Jeszcze ciepłą przekładamy na ściereczkę, zwijamy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, jajkami, serem i aromatem (ewentualnie skórką pomarańczową). Potem postawić na kuchence i na małym ogniu podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy.

  • 3. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na rozwinięty biszkopt. Zwinąć I zawinąć gotową roladę w folię spożywczą. Schłodzić do stężenia rolady. Dowolnie udekorować, ja posypałam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować