Rolada porzeczkowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami.
Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać.
Jak nie lubicie porzeczek możecie dać inne owoce.
Ale porzeczki fajnie przełamują słodkość śmietany i biszkoptu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    odrobina zielonego barwnika spożywczego
    1/2 szk cukru
    1 łyżeczka domowego cukru waniliowego

    Masa :
    500 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    3 łyzki cukru
    450 g czerwonych porzeczek

    cukier puder do oprószenia rolady
    kilka gałązek porzeczki
    kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty

Rolada porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i barwnikiem, dodawać po żółtku i ubijać.
    Dodać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na papierze, rozsmarować je i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Biszkopt piec 20 minut a potem wyłożyć go na ściereczkę papierem do góry.
    Zdjąć papier i zawinąć biszkopt w roladę razem ze ściereczką.
    Biszkopt wystudzić.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone, dodać obrane z szypułek porzeczki i delikatnie wymieszać.
    Rozprowadzić śmietanę na biszkopcie i zawinąć roladę ( zwijać szerszy bok ).
    Gotową roladę odstawić do lodówki do ścięcia.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować