Pianka porzeczkowa w biszkoptach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekka pianka porzeczkowa z biszkoptami na zimno. Ciasto pełne witamin, delikatnie zubożone przez naturalny jogurt oraz śmietankę niskoprocentową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 24x38 cm
    Składniki:
    2 paczki okrągłych biszkoptów(2x180 g)
    1 galaretka ciemna(u mnie owoce leśne)
    1 galretka czerwona – u mnie porzeczkowa
    4 czubate łyżki cukru
    ½ l śmietanki 36%
    400 g jogurtu naturalnego
    400 g śmietany 12%
    1 szklanka cukru pudru
    ½ l czerwonej porzeczki + do dekoracji
    ½ l czarnej porzeczki
    3 łyżki żelatyny
    Papier do pieczenia lub folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Pianka porzeczkowa w biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki zagotować osobno, gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Następnie przetrzeć osobno przez gęste sitko. Do czerwonej, przetartej dodać 2 łyżki cukru, zagotować, dodać ciemną galaretkę, dokładnie wymieszać aż się proszek rozpuści. Podobnie postąpić z czarną porzeczką, dodając ciemną galaretkę i cukier. Oba musy przestudzić.Żelatynę zalać zimną wodą – około ¾ szklanki, następnie podgrzewać aż się rozpuści. Przestudzić. Do garczka przełożyć śmietanę 12% oraz jogurt, dodać cukier puder, wymieszać dokładnie. Śmietankę ubić na sztywno, porcjami dodawać do masy jogurtowo śmietanowej, delikatnie mieszać. Na końcu dodać tężejącą żelatynę, wymieszać.
    Folią wyłożyć blaszkę oraz na dno połowę biszkoptów.
    Wymieszaną masę podzielić na pół, do jednej połowę musu z czarnej porzeczki do drugiej dodać mus z czerwonej porzeczki, też wymieszać.
    Na biszkopty wylać mus z czarnej porzeczki, wyrównać, lekko schłodzić, polać pozostałym musem z czrnej porzeczki. Ułożyć pozostałe biszkopty, wylać mus z czerwonej porzeczki, schłodzić. Na wierzch wylać pozostały mus porzeczkowy, posypać owocami porzeczki.
    Zostało mi kilka biszkoptów, więc udekorowałam dodatkowo wierzch ciasta.
    Całość schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Porady

1.do pianki można dodać owoce czerwonej i czarnej porzeczki, ciasto będzie kolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować