Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

4.51 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Fajna propozycja na wykorzystanie białek. Pyszna rolada. Zrobiłam podobnie jak roladę biszkoptową, tylko bez żółtek.
Zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń i dodatkowo odrobinę oleju.
Nadzienie z dżemu i bitej śmietany.
Tak zwyczajnie, prosto.
Rolada bardzo wszystkim smakowała. Myślę, że i Wam posmakuje :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 białek
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa:
    250 g. śmietanki 30 %
    dżem brzoskwiniowy (miałam swojski)

    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając,
    dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser.
    Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną 2. Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut.
    Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę.
    Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem.
    Upieczona roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry.
    Delikatnie ściągnąć papier.
  • Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną 3. Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia.
    Śmietanę ubić na gęsty krem.
    Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować dżemem, następnie wyłożyć ubitą śmietanę.
  • Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną 4. Zawinąć w roladę. Następnie, roladę owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Najlepiej cała noc. Ja zawsze, roladę przekrajam na dwie części i wtedy owijam folią.
    Tak mi wygodniej.
    Przed podaniem, roladę posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli zostaną Wam białka, to można je zamrozić. Nie musicie ich od razu wykorzystywać. Później, kiedy przyjdzie Wam ochota, można je rozmrozić i zrobić taką pyszna roladę. Białka po rozmrożeniu ubijają się tak jak świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować