Rolada migdałowo-kokosowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do białek dodajemy szczyptę soli i sok cytrynowy. Ubijamy białka. Gdy piana znacznie zwiększy objętość ale nie będzie jeszcze całkiem sztywna dodajemy porcjami cukier. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i migdały. Całość mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach króciutko tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę ( u mnie 36x24cm )wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 170-180 stopni na około 20 min aż będzie lekko zrumienione z wierzchu. Upieczone przekładamy na wilgotna ściereczką posypaną cukrem pudrem. Taki gorący biszkopt rolujemy razem ze ścierką i zostawiamy do przestygnięcia.
Budyń gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu jednak zmniejszamy troszkę ilość mleka. Budyń studzimy i ucieramy z miękkim masłem. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Wiśnie dobrze odsączamy kilka odkładamy do dekoracji. Roladę delikatnie otwieramy i smarujemy kremem ( trochę odkładamy do dekoracji). Przy jednym brzegu układamy wiśnie. Roladę rolujemy i smarujemy resztą kremu. Dekorujemy kremem i wiśniami.
Porady
W sezonie robiłam też taką roladę z truskawkami pycha! (mrożone się nie nadają)
Komentarze