Pyszny filecik z indyka z farszem marchwiowo -serowym to coś co można polubić ze względu na pyszny wyrazisty smak .Miesko jest delikatne, miękkie a farsz pyszny.Takie połączenie to fajny pomysł na obiad lub może być pyszną przystawką.
Składniki:
Składniki - około 1,200 kg. filetu z indyka,3 marchewki większe,1 cebula,1 jajko,150 gr .białego sera mielonego,3 -4 łyżek parmezanu,2 ząbki czosnku,1 duża czubata łyżka bułki tartej,3 łyżki masła,6 łyżek oleju rzepakowego,1 łyżeczka kurkumy,sól, pieprz ,gałka muszkatołowa,pietruszka zielona.
Rolada indycza z farszem marchwiowo - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy ,osuszamy niepotrzebne żyłki ,naczynka odcinamy,Dzielimy na 2 części ,każdą część lekko rozbijamy nacieramy solą i pieprzem zostawiamy na 20 min .Można zrobić jedną dużą roladę .Ja zrobiłam 2 mniejsze.
Marchewkę obieramy ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy w drobną kosteczkę,czosnek posiekać lub przeciś przez praskę,Na rozgrzanym maśle podsmaż cebule, marchewkę dodaj czosnek i kurkumę.Smaż około 2 min. Ostudź połącz z jajkiem ,białym serem ,parmezanem i bułką tartą dopraw solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Tak przygotowaną masę nałóż na filet indyczy ,posyp posiekaną zieloną pietruszką .Zwiń mięsko w roladę obwiń nitką kuchenną ,Włóż roladki do żaroodpornego naczynia,polej je olejem i piec w 180 stopniach do miękkości od czasu do czasu polewając sosem.W razie potrzeby można roladki przykryć folią aluminiową.
Komentarze