Rolada czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, na końcu dodać mieszankę budyniową z mąką oraz aromat, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 min. (Uważać aby biszkopt się nie spiekł za bardzo). Po upieczeniu biszkopt zawinąć w ściereczkę.
Krem:
Ubić śmietanę na sztywno, dodać jogurt a na końcu cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Odłożyć 3- 4 łyżki masy, resztę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, ułożyć pokrojone na kawałki truskawki, zwinąć w roladę. Wierzch rolady i boki posmarować resztą kremu, posypać płatkami czekolady, ułożyć truskawki. Dobrze schłodzić.
Porady
Należy uważać, żeby biszkopt się nie spiekł,
biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem
Komentarze