Rolada czekoladowa z truskawkami

4.5 (200 ocen)

wyśmienita do kawy na zakończenie sezonu truskawkowego

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szkl. mąki
    2/3 szkl. cukru
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    kilka kropli aromatu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    300 ml smietany kremówki
    150 g jogurtu truskawkowego
    4 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    Dodatkowo:
    truskawki
    czerwone porzeczki
    czekolada w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Biszkopt:
    Mąkę wymieszać z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, na końcu dodać mieszankę budyniową z mąką oraz aromat, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 min. (Uważać aby biszkopt się nie spiekł za bardzo). Po upieczeniu biszkopt zawinąć w ściereczkę.

    Krem:
    Ubić śmietanę na sztywno, dodać jogurt a na końcu cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Odłożyć 3- 4 łyżki masy, resztę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, ułożyć pokrojone na kawałki truskawki, zwinąć w roladę. Wierzch rolady i boki posmarować resztą kremu, posypać płatkami czekolady, ułożyć truskawki. Dobrze schłodzić.

Porady

Należy uważać, żeby biszkopt się nie spiekł, biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować