Rolada czekoladowa

4.5 (153 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada z kremem czekoladowym, z chrupiącym krokantem

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - cukier waniliowy (opakowanie): 1 sztuka
    - mąka: 80 gramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier: 100 gramów
    - syrop z buraków (cukrowych): 2 łyżki
    - śmietana kremówka: 200 gramów
    - masło: 10 gramów
    - gorzka czekolada (90% kakao): 30 gramów
    - aromat waniliowy (kilka kropel): 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 °C
    (z termoobiegiem: do 180 °C).
    Żółtka oddzielić od białek i utrzeć
    z 4 łyżkami ciepłej wody, 50 g cukru
    i cukrem waniliowym na puszystą
    masę. Białka ubić z resztą cukru
    i wyłożyć na masę z żółtek. Mąki
    wymieszać z kakao i przesypać na
    pianę. Wszystko delikatnie wymieszać
    i rozprowadzić na wyłożonej
    papierem do pieczenia blasze. Piec
    ok. 10 minut. Biszkopta wyłożyć na
    oprószoną cukrem kuchenną ściereczkę.
    Papier zwilżyć wodą i usunąć.
    Biszkopta zwinąć i wystudzić.
  • 2. Cukier podgrzewać, mieszając,
    aż powstanie karmel. Wymieszać
    z syropem, 40 g śmietanki
    i masłem. Dodać czekoladę i ekstrakt.
    Rozprowadzić na folii aluminiowej
    i wystudzić. Pozostałą śmietankę
    ubić na sztywno. Krokanta
    zmiksować. Wymieszać najpierw
    z 3 łyżkami śmietany, a następnie
    z resztą. Biszkopta rozwinąć i posmarować
    masą. Ponownie zwinąć
    i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
    Można oprószyć cukrem pudrem
    i udekorować wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować