Rolada boczkowa w swojskiej marynacie

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniała uczta dla smakoszy zdrowego mięsa. Mięso jest soczyste i bez konserwantów.Wymaga trochę czasu i pracy ale warto na stół podać wyśmienite pieczone mięso.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Marynata
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    5 ząbków czosnku
    2 litry wody
    4 łyżki soli peklowanej
    Składniki mieszanki-wymieszać
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka wegety
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada boczkowa w swojskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagotować, wystudzić i włożyć mięso na 2 dni. Całość wstawić do chłodnego miejsca. Marynata jest przygotowana na około 1,5 kg mięsa. Po wyjęciu mięsa z marynaty obłożyć je mieszanką i odstawić na 1/2 godz. w chłodne miejsce.
    Mięso przełożyć kilkoma plasterkami papryki, zwinąć w roladę. Włożyć do rękawa, wstawić do blachy z wodą i piec około 2 godzin w temp. 180 stopni. Przez 1/2 godz. utrzymać temp. a następnie zmniejszyć do 150 stopni. Pod koniec pieczenia - około 20 minut rozciąć rękaw, by rolada się na wierzchu zrumieniła. Sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

Marynatę można zastosować do pieczenia różnego rodzaju mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować