Wspaniała uczta dla smakoszy zdrowego mięsa. Mięso jest soczyste i bez konserwantów.Wymaga trochę czasu i pracy ale warto na stół podać wyśmienite pieczone mięso.
2 godz.
Składniki:
Marynata
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ząbków czosnku
2 litry wody
4 łyżki soli peklowanej
Składniki mieszanki-wymieszać
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka wegety
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli.
Rolada boczkowa w swojskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zagotować, wystudzić i włożyć mięso na 2 dni. Całość wstawić do chłodnego miejsca. Marynata jest przygotowana na około 1,5 kg mięsa. Po wyjęciu mięsa z marynaty obłożyć je mieszanką i odstawić na 1/2 godz. w chłodne miejsce.
Mięso przełożyć kilkoma plasterkami papryki, zwinąć w roladę. Włożyć do rękawa, wstawić do blachy z wodą i piec około 2 godzin w temp. 180 stopni. Przez 1/2 godz. utrzymać temp. a następnie zmniejszyć do 150 stopni. Pod koniec pieczenia - około 20 minut rozciąć rękaw, by rolada się na wierzchu zrumieniła. Sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.
Porady
Marynatę można zastosować do pieczenia różnego rodzaju mięs.
Komentarze