Rolada biszkoptowa - oczy (blacha 38x28)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ktoregos dnia kupujac pieczywo zauwazylam na polce rolade zwinieta z dwoch stron Pomyslalam sprobuje tak zwinac Oczy wymyslilam sama .Zielone najbardziej prawdziwe Polecam wszystkim lasucha duzym i malym

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto 5 jaj 10 dkg cukru 12.5 dkg maki tortowej lub wroclawskiej lyzeczka proszku do pieczenia
    Masa 1/2 litra slodkiej schlodzonej kremowki 3 smietanfiksy opakowanie cukru waniliowego 4 lyzki cukru podru
    Dodatkowo galaretka agrestowa rozpuszczona w szklance wody kolorowe pisaki spozywcze brzoskwinie polewa lub inna dekoracja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Rolada biszkoptowa - oczy (blacha 38x28) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blache do pieczenia wylozyc papierem
    Bialka ubic ze szczypta soli na sztywno dodac cukier ubijac do calkowitego rozpuszczenia dodac zoltka jeszcze chwile ubijac
    Dodac przesiana make z proszkie
    Calosc delikatnie i dokladnie wymieszac
    Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia wyrownac
    Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na srodek Piec ok.20 minut
    Biszkopt na rolade nie moze byc wysuszony ani surowy.
  • 2. Na stole przygotowac czysta i sucha scierke kuchenna wielkosci blachy lub wiekszej posypac ja cukrem krysztalem (po to aby bisztopt sie nie przylepil)
  • 3. Galaretke rozpuscic w szklance wrzatku
    Wylac do prostokatnego pojemnika
    pozostawic do stwardniecia
    Nastepnie kroic w szerokie pasy
  • 4. Upieczony biszkopt wywrocic na scierke posypana cukrem

    Szybko zdjac papier i zwijac wzdluz dluzszych bokow z obu stron
    Teraz rozwinac i znow zwinac Czynnosc powtorzyc dwa razy Biszkopt bedzie sprezysty i sie nie polamie Jezeli ma to byc tradycyjnie zwinieta rolada to zwijac z jednej strony scisle
    Pozostawic do ostygniecia
  • rolada biszkoptowa 5. Schlodzona smietanke kremowke ubic krotko mikserem nastepnie dodac cukry i smietanfiksy ubijac az smietana bedzie bardzo gesta
  • rolady biszkoptowe 6. Rolade oczy rozwinac z obu stron posmarowac bita smietana (3 lyzki smietany zostawic do dekoracji)
    Na srodek oczu nalozyc po pasku galaretki Zwinac .Gotowe.
  • 7. Rolade posmarowac po gorze pozostawiona bita smietana Zrobic dekoracje wedlug uznania.
  • 8. Rolade kroic w plastry pod skosem grubosci 0/5-1 cm

Porady

Rolady biszkoptowe zawsze robie 2 stuki gdyz bardzo smakuja wszystkim domownika rodzinie znajomym oraz kolezanka Do rolady biszkoptowej mozna zrobic roznego rodzaju masy :budyniowa kakaowa kawowa karmelowa lub inna .Przepis na rolade biszkoptowa mam z ksiazki ze szkolnych lat Wedlug tego przepisu biszkopt na rolade zawsze wychodzi Polecam i zapraszam do wypieku oraz do podzielenia sie ze mna wrazeniami POZDRAWIAM zycze powodzenia!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować