Rolada biszkoptowa

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczna rolada biszkoptowa, ale tym razem z pysznym kawowym kremem.
W środku niespodzianka w postaci liofilizowanych truskawek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
    1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
    1 łyżka soku cytrynowego
    4 łyżki gorącej wody
    Krem - składniki o temperaturze pokojowej:

    200g masła
    200 ml skondensowanego mleka ( u mnie domowe)
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej +1 łyżeczka mleka do rozpuszczenia kawy
    garść liofilizowanych truskawek

    żółty i zielony barwnik spożywczy
    tylka nr.2,81,67, szpilka do kwiatów i nożyczki do zdejmowania ozdób
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. . Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość.
    Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą.
  • rolada 2. Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
  • rolada 3. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone
  • rolada 4. Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę.
    Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników.
    Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki.
  • rolada 5. Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej.
    Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
  • rolada 6. Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Do miseczki odkładam 2 łyżki białego kremu. Do reszty kremu dodaję rozpuszczoną kawę w łyżeczce mleka i miksuję, aż składniki się połączą.
  • rolada 7. Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kawowym kremem, na brzegu umieszczam liofilizowane truskawki i zwijam roladę.
  • rolada 8. Zwiniętą roladę przekładam na tacę i przygotowuję dekorację.
  • rolada 9. Część kremu barwię na żółto, a część na zielono.
    Na szpilce formuję kwiaty i za pomocą nożyczek umieszczam na roladzie.
  • rolada 10. Pąki i liście kwiatów formuję bezpośrednio na cieście.

Porady

Przepis na domowe mleko skondensowane:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować