Rolada biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z 90 g cukru pudru. Dodać 1 białko i zmiksować, dołożyć 90 g mąki i znów zmiksować. Połączyć z barwnikiem i wyłożyć małymi porcjami na prostokątną blachę.
2.3 białka ubić z cukrem. Dodać 1 szklankę mąki, proszek, 1/3 szklanki wody i żółtka. Przełożyć na blachę pokrytą kropkami. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
3.Gorącą roladę przenieść na ściereczkę i zdjąć papier. Ciasto ułożyć wzorem do zewnątrz i zrolować. Odstawić do wystygnięcia.
4.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Jogurt utrzeć z tężejącą galaretką. Masę odstawić, aby stężała.
5.Biszkopt rozwinąć, posmarować tężejącą masą. Wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze