Rogalinki dla rodzinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwe w przygotowaniu, świetne w smaku, doskonałe do kawy i herbaty, znajdą amatorów w każdym wieku

  • 60 min

Składniki:

  • paczka drożdży
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    4,5 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    kostka margaryny
    ulubiona marmolada
    1 białko
    tluszcz do wysmarowania blachy do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogalinki dla rodzinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane drożdże 1. Drożdże kruszymy, zalewamy podgrzanym (nie gorącym) mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto w trakcie wyrabiania 2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajka, wlewamy rozpuszczoną margarynę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto tak długo, aż będzie odklejało się od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
  • Wycinamy z ciasta trójkąty 3. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 3 mm podsypując mąką, żeby się nie kleiło.Wykrawamy nożem trójkąty, wielkości w zależności od tego, jak duże chcemy mieć rogaliki. Im mniejsze, tym ładniej wyglądają.
  • Na trójkątach rozsmarowujemy marmoladę 4. Na trójkątach z ciasta rozsmarowujemy marmoladę.
  • zwijamy rogale 5. Trójkąty zwijamy w rogale, zaczynając od szerszej strony.
  • wierzch smarujemy białkiem i posypujemy cukrem 6. Gotowe rogaliki układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Należy wziąć pod uwagę fakt, iż jest to ciasto drożdżowe, które zwiększa swoją objętość i zachować dość duże odstępy na blaszce.
    Ciastka smarujemy na wierzchu roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
  • Pieczemy na złoty kolor 7. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Porady

Proponuję nie zastępować marmolady dżemem, gdyż dżem ma tendencję do rozpuszczania się podczas pieczenia i wypływania z ciastek, wskutek czego pali się na blasze. Marmolada jest twarda, więc tego unikniemy. Smarując ciastka białkiem nadajemy im ładny "połysk".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować