rogaliki z mąki orkiszowej

4.5 (189 ocen)

  • 24 godz.

Idealne na podwieczorek, pysznie słodyczą pachnące rogaliki. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, natomiast cały proces trwa dość długo

  • 24 godz.

Składniki:

  • Ciasto


    * 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
    * 1/2 szklanki mleka roślinnego u mnie kokosowe nie z puszki
    * 250g mąki orkiszowej u mnie razowa
    * 2 jajka
    * 3 łyżki ksylitolu
    * szczypta soli
    * 100g masła lub oleju kokosowego

    * jajko do posmarowania
    *marmolada u mnie śliwkowa domowa
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Rogaliki z mąki orkiszowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i dobrze wymieszać. Dodać odrobinę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać , przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do wyrośniętych drożdży przesiać mąkę i zamieszać drewnianą łyżką. Jajko roztrzepać z cukrem, solą i masę dodać do mąki orkiszowej. Całość wymieszać i dodać kawałki miękkiego masła. Ciasto wyrabiać energicznie, ugniatając. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Ciasto ponownie wyrobić i odstawić na noc do lodówki. Po 12 godzinach ciasto wyrabiać około 5 minut , rozwałkować na podsypanej stolnicy i powykrawać z niego kwadraty. Z brzegu położyć łyżeczkę marmolady i zwinąć w rulonik. Uformować rogalika. Rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonych papierem do pieczenia. Zazwyczaj dla uzyskania złotego koloru smaruję je jakiem. Ostawić ponownie na 30 minut, aż podrosną.
    Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15-18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować