Rogaliki z mąki orkiszowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i dobrze wymieszać. Dodać odrobinę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać , przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do wyrośniętych drożdży przesiać mąkę i zamieszać drewnianą łyżką. Jajko roztrzepać z cukrem, solą i masę dodać do mąki orkiszowej. Całość wymieszać i dodać kawałki miękkiego masła. Ciasto wyrabiać energicznie, ugniatając. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto ponownie wyrobić i odstawić na noc do lodówki. Po 12 godzinach ciasto wyrabiać około 5 minut , rozwałkować na podsypanej stolnicy i powykrawać z niego kwadraty. Z brzegu położyć łyżeczkę marmolady i zwinąć w rulonik. Uformować rogalika. Rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonych papierem do pieczenia. Zazwyczaj dla uzyskania złotego koloru smaruję je jakiem. Ostawić ponownie na 30 minut, aż podrosną.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15-18 minut.
Komentarze