Keks z mąki orkiszowej

4.47 (209 ocen)

  • 60 min

Jest to modyfikacja keksa tradycyjnego.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej + 1 łyżka
    250g masła
    5 łyżek stołowych płynnego miodu
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    1/4 szklanki mleka
    50ml rumu
    400g dowolnych bakalii
Wystaw ocenę:

4.47 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z mąki orkiszowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki orkiszowej.
  • 2. Mąkę orkiszową przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
  • 3. Masło utrzeć z miodem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki orkiszowej. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm. Piekłam w temperaturze 170C 70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować