Nie wiem jak Wy , ale ja bardzo lubię słodkie śniadania :) Bułeczka z dżemem , świeży chleb z powidłami lub ciepłe rogaliki z czekoladą , do tego gorąca kawa ...... pycha !
Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę letniego mleka i w nim rozpuszczamy drożdże .
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy jajko , cukier i sól .
Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże , mieszamy łyżką i dolewamy ciepłe mleko , ponownie delikatnie mieszamy łyżką , po czym całość dokładnie zagniatamy formując kulę .
Nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia .
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy ( podsypując delikatnie mąką ) w okrąg i tniemy na 8 części tak jak pizzę. Każdy trójkąt smarujemy czekoladą i zwijamy .
Rogaliki odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . W tym momencie możemy rogaliki włożyć na nocne wyrastanie do lodówki i upiec je rano. Możemy również odstawić je na pół godziny w ciepłe miejsce do napuszenia jeżeli chcemy jeść za chwilę :) .
Wyrośnięte rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem .
Komentarze