Rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

Nie wiem jak Wy , ale ja bardzo lubię słodkie śniadania :) Bułeczka z dżemem , świeży chleb z powidłami lub ciepłe rogaliki z czekoladą , do tego gorąca kawa ...... pycha !

Składniki:

  • ( na 8 dużych rogalików )

    235 ml mleka ( 1 szklanka )

    120 ml wody ( 0,5 szklanki )

    55g masła

    650g mąki pszennej

    15g świeżych drożdży

    2 łyżki cukru

    1,5 łyżeczki soli

    1 jajko



    Dodatkowo :

    czekolada typu nutella

    mleko do posmarowania

    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę letniego mleka i w nim rozpuszczamy drożdże .

    Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy jajko , cukier i sól .

    Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże , mieszamy łyżką i dolewamy ciepłe mleko , ponownie delikatnie mieszamy łyżką , po czym całość dokładnie zagniatamy formując kulę .

    Nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia .
  • 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy ( podsypując delikatnie mąką ) w okrąg i tniemy na 8 części tak jak pizzę. Każdy trójkąt smarujemy czekoladą i zwijamy .

    Rogaliki odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . W tym momencie możemy rogaliki włożyć na nocne wyrastanie do lodówki i upiec je rano. Możemy również odstawić je na pół godziny w ciepłe miejsce do napuszenia jeżeli chcemy jeść za chwilę :) .

    Wyrośnięte rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem .

    Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 13-15 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować