Rogaliki z czekoladą

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo pyszne,polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 16 średnich rogali
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    60 g rozpuszczonej margaryny
    3 żółtka
    30 g drożdży
    1 szklanka mleka

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozczynu: drożdże mieszamy z łyżką cukru i mąki,dodajemy szklankę letniego mleka i dokładnie wszystko mieszamy,odstawiamy do wyrośnięcia.
    Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka,wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki,pod koniec dodajemy tłuszcz i dalej wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,2 godziny.
    Gdy ciasto podwoi swą objętość, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy cienko.kroimy na 8 trójkątów i kładziemy kilka kostek czekolady,zwijamy. Smarujemy jajkiem i sypiemy cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 25 minut w temp.190 s C.

Porady

By zwinięte rogaliki szybciej wyrosły,możemy wstawić je do piekarnika nastawionego do temp.50 s C na ok 5-10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować