Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie rozczynu: drożdże mieszamy z łyżką cukru i mąki,dodajemy szklankę letniego mleka i dokładnie wszystko mieszamy,odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn,utarte żółtka,wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki,pod koniec dodajemy tłuszcz i dalej wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,2 godziny.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy cienko.kroimy na 8 trójkątów i kładziemy kilka kostek czekolady,zwijamy. Smarujemy jajkiem i sypiemy cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 25 minut w temp.190 s C.
Porady
By zwinięte rogaliki szybciej wyrosły,możemy wstawić je do piekarnika nastawionego do temp.50 s C na ok 5-10 minut.
Komentarze