Rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rogaliki zawsze się udają, u mnie w domu wszyscy je uwielbiają

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    szklanka ciepłego mleka
    torebka cukru waniliowego
    50 dag mąki
    2 jajka
    125 dag margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    230 g kremu czekoladowego,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżkę czekolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować