PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rogaliki z czekoladąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/53/rogaliki.jpeg40003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-z-czekolada
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
szklanka ciepłego mleka
torebka cukru waniliowego
50 dag mąki
2 jajka
125 dag margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
230 g kremu czekoladowego,
cukier puder do posypania,
Sposób przygotowania przepisu:
Rogaliki z czekoladą
1.
Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną część ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy aby wyszło kółko, dzielimy na 4 części. Każdy powstały trójkąt dzielimy jeszcze na pół. Na każdą większą część trójkąta wykładamy łyżkę czekolady zwijamy i formujemy rogaliki. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy rogaliki, zachowując odstępy bo rogaliki w czasie pieczenia się powiększają. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze