rogaliki z ciasta półfrancuskiego

  • wyświetlono: 153 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

delikatne rogaliki które będą każdemu smakować

  • 30min

Składniki

200g masła (do wałkowania )
3½ Szklanki mąki pszennej (przesiana)
50g świeżych drożdży (lub 25 g drożdży suszonych)1 Szklanka mleka (ciepłe)
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki masła (stopione)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

rogaliki z ciasta półfrancuskiego

  • rogaliki z ciasta półfrancuskiego1. MASA DROŻDŻWA-
    1.Mleko mieszamy z cukrem i świeżymi, rozkruszonymi drożdżami, dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość, po wymieszaniu, uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do mocnego zabąbelkowania i podwojenia objętości.Jeśli korzystamy z drożdży suchych (instant), nie przygotowujemy rozczynu, tylko wszystkie składniki, poza jajkiem i masłem, rozcieramy w misce za pomocą łyżki.
    2.Wlewamy rozczyn do miski z mąką i solą rozcieramy całość za pomocą łyżki
    3.Wbijamy do miski z masą jajko i zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki.
    4.Do ciasta dodajemy stopione masło i zagniatamy całość przez ok. 10 minut.
    5. zawijamy w folię i odstawiamy na 60 minut do lodówki, do schłodzenia.
    6.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt
    7.Masło nakładamy na powierzchnie ciasta i składamy krótsze boki ciasta „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach . Sklejamy dokładnie boki.
    8.Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta
    (W trakcie wałkowania staramy się jak podsypywać jak najmniej mąki).
    Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    9.Składamy ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta
    10.Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta
    11.Składamy ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta
    Wstawiamy do lodówki na 45 minut.
    Powtarzamy kroki 10 i 11 dwukrotnie, pomijając ostatnim razem 45 chłodzenia.
    12.Szczelnie zawijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (a najlepiej na całą noc) do powolnego wyrastania
    13.rozwałkowujemy cienko ciasto
    14.z ciasta wykrajamy trójkąty
    15.na podstawe trójkąta nakładamy nadzienie np. Nutella, marmolada i zwijamy je do góry aby powstał rogalik
    16. wierzch rogalików posmarować rozstrzepanym jajkiem
    17. piec ok.20min w temp. 180 stopni

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Półfrancuskie rogaliki.

Przepis od babci...

rogaliczki

Dodane przez: aliss06

Rogaliki półfrancuskie

Takie łatwe i takie pyszne

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Dodane przez: Kuchnia Marty

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Półfrancuskie rogaliki na słodko...

Dodane przez: Paulina

Rogaliki półfrancuskie śmietankowe

Rogaliki są pyszne i smakują bardzo...

Rurki półfrancuskie z kremem

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Rurki półfrancuskie z kremem

Rurki z kremem to niezawodny deser,...

Pyszne rożki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Półfrancuskie rożki z budyniem

Polecam bardzo pyszne półfrancuskie...