Rogaliki z ciasta półfrancuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA DROŻDŻWA-
1.Mleko mieszamy z cukrem i świeżymi, rozkruszonymi drożdżami, dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość, po wymieszaniu, uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do mocnego zabąbelkowania i podwojenia objętości.Jeśli korzystamy z drożdży suchych (instant), nie przygotowujemy rozczynu, tylko wszystkie składniki, poza jajkiem i masłem, rozcieramy w misce za pomocą łyżki.
2.Wlewamy rozczyn do miski z mąką i solą rozcieramy całość za pomocą łyżki
3.Wbijamy do miski z masą jajko i zagniatamy ciasto, łącząc wszystkie składniki.
4.Do ciasta dodajemy stopione masło i zagniatamy całość przez ok. 10 minut.
5. zawijamy w folię i odstawiamy na 60 minut do lodówki, do schłodzenia.
6.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt
7.Masło nakładamy na powierzchnie ciasta i składamy krótsze boki ciasta „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta o wymiarach . Sklejamy dokładnie boki.
8.Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta
(W trakcie wałkowania staramy się jak podsypywać jak najmniej mąki).
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
9.Składamy ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta
10.Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta
11.Składamy ciasto „na trzy”, do środka, uzyskując kształt prostokąta
Wstawiamy do lodówki na 45 minut.
Powtarzamy kroki 10 i 11 dwukrotnie, pomijając ostatnim razem 45 chłodzenia.
12.Szczelnie zawijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin (a najlepiej na całą noc) do powolnego wyrastania
13.rozwałkowujemy cienko ciasto
14.z ciasta wykrajamy trójkąty
15.na podstawe trójkąta nakładamy nadzienie np. Nutella, marmolada i zwijamy je do góry aby powstał rogalik
16. wierzch rogalików posmarować rozstrzepanym jajkiem
17. piec ok.20min w temp. 180 stopni
Komentarze