rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

  • wyświetlono: 10135 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 3

Przepyszne, powinny nazywać się "Jeden za drugim" :))

capri
  • 60min

Składniki

0,5 kg mąki pszennej
250 gramów masła lub margaryny (stopionej i schłodzonej)
4 żółtka
0,5 szklanki ciepłego mleka
60 gramów drożdży
4 kopiaste łyżki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 słoiczek marmolady lub dżemu
cukier puder do posypania
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta zatapianego

  • krok11. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, 3 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut do "ruszenia".
    Do reszty mąki dodać masło, żółtka, cukier waniliowy, sól, rozczyn, zagnieść jednolite ciasto, (nie zagniatać długo, tylko do połączenia składników).

    Ciasto włożyć do foliowego woreczka, zostawiając miejsce w środku, żeby miało miejsce do rośnięcia.
    Woreczek z ciastem włożyć do miski z zimną wodą (woda ma przykrywać ciasto). Pilnować, by do wnętrza ciasta nie dostała się woda.
  • krok22. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( u mnie trwało to około 15 minut), wyciągamy je z woreczka.
    Wynurzanie ciasta może u niektórych trwać nawet do 1,5 godziny.
  • 3. Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 4 części. Na omączonym blacie wałkujemy z pierwszego kawałka okrąg, dzielimy go na 8 części, na każdą nakładamy marmoladę lub dżem, zwijamy od szerszego końca i formujemy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach około 4 - 5 cm).
    Bez czekania wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoto, w funkcji góra - dół (bez termoobiegu).

Porady

Jako nadzienia możemy również użyć gęstych powideł lub konfitury różanej.
Z porcji ciasta wychodzi 32 rogaliki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimarmoladadżemmasłociasto kruchepowidłociasto krucho - drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1fvaoqq

Dodane przez: agarybak76

Rogaliki krucho-drożdżowe

Super szybkie i smaczne rogaliki,...

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: danusia19671

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki które zawsze się udają

ROGALIKI   Z KONFITURA  JABŁKOWA

Dodane przez: Bożena Z.

Zatapiane rogaliki z nadzeniem jabłkowym

Pulchne , miękkie i delikatne...

Krucho-drożdżowe rogaliki z kajmakiem i orzechami

Dodane przez: akrobatka22

Krucho-drożdżowe rogaliki z kajmakiem i orzechami

Coś pysznego w postaci krucho-...

image-1y468wy

Dodane przez: paulette17

Piernikowe rogaliki krucho drożdżowe

Jak świątecznie to na całość !...

Krucho-drożdżowe rogaliki dyniowe z nadzieniem

Dodane przez: Mienta

Krucho-drożdżowe rogaliki dyniowe z nadzieniem

Tym razem przyrządziłam krucho-drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE