Rogaliki orzechowo waniliowe

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To jedne z moich najbardziej lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. To kruche, mięciutkie małe ciasteczka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie rogalików szybkie, a efekt znakomity. Polecam!

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
    Szczypta proszku do pieczenia
    100g cukru
    1 opakowania cukru waniliowego
    2 żółtka
    170g miękkiego masła
    100g zmielonych orzechów włoskich

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki orzechowo waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz orzechy. Wszystkie składniki wyrobić mikserem ustawionym na najniższych obrotach.
    Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki, chłodzić około 2 godzin.
    ciasto podzielić na 2-3 części, z każdej porcji uformować rulon o grubości palca, pokroić na kawałki o długości około cm. Z kawałków ciasta uformować jeszcze ciecze ruloniki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piec w 180 stopniach, około 10 minut.
    Rogaliki ostrożnie zsunąć z blaszki na papierze, na którym były pieczone. Oprószyć je cukrem pudrem, pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować