Rogaliki trzyskładnikowe

4.75 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników.
Rogaliki są szybkie i proste do zrobienia, smakują jak kruche.
Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki.
Nadziewać można według uznania. Co kto lubi.
Tym razem zrobiłam z nutellą, ale pyszne
są z marmoladą, z prażonymi jabłkami,
z różnego rodzaju dżemami.
Za każdym razem mogą być inne.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml.)
    1 kostka margaryny (250 g.)
    1 mała, gęsta śmietana 18% (200 g.)

    Dodatkowo:
    dowolne nadzienie (u mnie nutella)
    cukier puder do posypania rogalików
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Rogale

Rogaliki trzyskładnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki trzyskładnikowe 1. Mąkę wysypać na stolnicę, wysiekać z margaryna, na koniec dodać
    śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
    Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą
    i wstawić na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie, ciasto podzielić na 4 części.
    Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
    Na szerokim brzegu ułożyć nadzienie i zawijać rogaliki.
  • Rogaliki trzyskładnikowe 2. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Rogaliki trzyskładnikowe 3. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować