Rogaliki Topielce

  • wyświetlono: 4186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Niewiele trudu przygotowania, efekt wspaniały.

eliza1051
  • 120min

Składniki

1/2 kilograma mąki, 1/2 szklanki mleka (letniego), 1 margaryna, 1/2 paczki drożdży, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 jako, 1 słoik marmolady do nadziania i cukier-puder do posypania.

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki Topielce

  • 1. Do dużej miski, wsypać mąkę, dodać drożdże rozrobione z cukrem. Margarynę (nie rozpuszczać) i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto do momentu połączenia się wszystkich składników. Uformować kulę i zalać ciasto wodą o temperaturze pokojowej tak, aby ciasto było zakryte.
    Gdy zacznie wypływać na wierzch wody, wtedy jest gotowe do przyrządzenia.
    Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy w kształt koła a koło dzielimy na osiem trójkątów. Jeśli chcesz mniejsze rogaliki to podziel ciasto na szesnaście części.
    Na środku każdego trójkąta, układamy marmoladę i formujemy kształt rogalika.
    Tak przygotowane rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, 30 minut na złoty kolor.
    Po ostudzeniu, rogaliki posypujemy cukrem-pudrem.

Porady

Rogaliki również świetnie smakują, gdy przed upieczeniem posmarujesz je roztrzepanym jajkiem i posypiesz kruszonką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

rogaliki

Dodane przez: moni

Rogaliki

Przepis na te rogaliki dostałam...

Rogaliki

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Rogaliki

Są pyszne i wbrew pozorom bardzo...

A STARSZY SN POMAGAŁ PRZY JEDZENIU!!!ALE PYCHA!!!

Dodane przez: ula4492

ROGALIKI

ROGALIKI SĄ PYSZNE I ŁATWE DO ZROBIENIA...

Dodane przez: PolskaGotuje

rogaliki

rogaliki uwielbia cała moja rodzinka:)

Rogaliki drożdżowe

Dodane przez: Kasia11

Rogaliki drożdżowe

Wyśmienite rogaliki dla każdego...

Rogaliki z czekoladą

Dodane przez: mariola16016

Rogaliki

Gdy nagle dowiadujesz się, że przychodzą...