Rogaliki mamy

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Rogaliki proste w przygotowaniu,Dla mnie ważne,bo bez jajek-córka może zajadać do woli:)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    250 dag margaryny
    250 ml gęstej śmietany
    10 dag drożdży
    cukier waniliowy
    masa makowa z bakaliami
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i margarynę razem posiekać nożem i wyrobić,Pozostałe skłądniki rozpuścić i połączyć z wyrobioną masą.
    Ciasto podzielić na 4 części.Każdą częśc po kolei rozwałkować,na ok 0,5cm w kształcie okrągu.Okrąg podzielić jak na trójkąty.
    Na każdy trójkąt nałożyć łyżkę masy i zwijać,zaczynając od szerszej części trojkąta,formowac rogaliki.
    odstawić na blasze na ok 15,min aby trochę podrosły.Piec w temp. 160C,ok 15-20 min.

Porady

Rogaliki mozna polać czekoladą,polewą,lukrem,jednak bez polewy nadaje sie do spożycia przez cukrzyków ze względu na małą ilość cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować