Rogaliki drożdżowe z powidłami, nutellą i orzechami

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne rogaliki stylizowane na te świętomarcińskie :-) może i z wyglądu podobne, ale nic poza tym. Zrobiłam takie jak lubimy, a te oryginalne to kompletnie nie moja bajka :-) Ciasto zrobione trochę inaczej, bo zamiast mleka dałam jogurt i przez to są bardzo delikatne w smaku, nawet lepsze od tych z mlekiem. Z poniższego przepisu wyszło 12 sztuk:

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    100 g roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    2 jajka rozmiar M + 1 jajko do posmarowania rogali
    180 g jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe lub nutella
    garść orzechów drobno siekanych
    szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    3-4 łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Rogale Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z powidłami, nutellą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski lub misy robota dać mąkę, masło, pokruszone drożdże i cukier, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać jogurt i 2 jajka, i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, gdyby się mocno kleiło. Ciasto odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

    Następnie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na cienkie koło i naciąć na 12 trójkątów. Na każdy w szerszej części nałożyć łyżeczkę powideł lub nutelli i zwinąć w rogalik.

    Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez 15-20 minut do zrumienienia.

    Po wyjęciu wystudzić i posmarować lukrem (cukier puder wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny i wodą, wodę dodawać partiami do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Na koniec posypać orzechami i gotowe.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować