Rogaliki drożdzowe z marmoladą z pigwy

4.5 (179 ocen)

  • 3 godz.

Ulubione rogaliki moich domowników

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dkg drożdży
    4 jaj
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    2 margaryny
    25 dkg marmolady z pigwy
    dodatkowo 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdzowe z marmoladą z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ivujv6 1. Mąkę rozetrzeć z margaryną.. Jajka roztrzepać z cukrem dodać do ciasta. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku, dodać do ciasta. Dodać cukier waniliowy , wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto wstawić do lodówki na 1,5 godz.
  • image-12hgx2l 2. Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pomarańcza, rozwałkować na okrągły placek grubości około 5mm. Placek pokroić na 8 trójkątów.
  • image-0wjbid5 3. Na każdy kawałek położyć marmoladę. Zawijać od szerszego końca, formując rogalik. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku około 25 min.

Porady

Rogaliki można posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować