Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe z wyjątkowym nadzieniem. Fajna propozycja dla miłośników połączenia masła orzechowego z bananem. Rewelacyjne jako przekąska.
9 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
ok. 270 g mąki + do podsypania,
12 g świeżych drożdży ,
20 g roztopionego masła,
25 g cukru,
120 ml lekko podgrzanego mleka,
1 średnie jajko,
szczypta soli
oraz:
½ banana,
8 łyżeczek masła orzechowego,
½ łyżki cukru +1 łyżka gorącej wody do posmarowania rogalików,
polewa (opcjonalnie):
50 g czekolady mlecznej,
20-30 g masła,
Rogaliki drożdżowe z bananem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zaczyn: Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 4-5min (drożdże zaczną się rozpuszczać i łatwiej będzie rozetrzeć), a następnie dokładnie rozcieramy, dodajemy łyżeczkę mąki i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie wszystko mieszamy.
2.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wlewamy przygotowany zaczyn.
Wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli i wyrabiamy jeszcze chwilkę aż ciasto przestanie się lepić do ręki i będzie lśniące. Jeśli jest potrzeba to lekko podsypujemy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 lub 10 trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę masła i plasterek banana, zwijamy od szerszej strony.
3.Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach takich aby rogale gdy zaczną wyrastać nie posklejały się nam, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 18-20 minut.
Rogaliki wyjmujemy, smarujemy wodą z cukrem i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Studzimy i zajadamy:) Możemy oblać czekoladą.
moja polewa:
czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
Samczego:)
Porady
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Komentarze