Rogaliki drożdżowe z bananem i masłem orzechowym

4.51 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 9 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe z wyjątkowym nadzieniem. Fajna propozycja dla miłośników połączenia masła orzechowego z bananem. Rewelacyjne jako przekąska.

  • 9 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 270 g mąki + do podsypania,
    12 g świeżych drożdży ,
    20 g roztopionego masła,
    25 g cukru,
    120 ml lekko podgrzanego mleka,
    1 średnie jajko,
    szczypta soli
    oraz:
    ½ banana,
    8 łyżeczek masła orzechowego,
    ½ łyżki cukru +1 łyżka gorącej wody do posmarowania rogalików,
    polewa (opcjonalnie):
    50 g czekolady mlecznej,
    20-30 g masła,
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przekąski

Rogaliki drożdżowe z bananem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże  z cukrem 1. zaczyn: Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 4-5min (drożdże zaczną się rozpuszczać i łatwiej będzie rozetrzeć), a następnie dokładnie rozcieramy, dodajemy łyżeczkę mąki i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie wszystko mieszamy.
  • trójkąty 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wlewamy przygotowany zaczyn.
    Wyrabiamy ciasto przez około 2-3 minuty, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli i wyrabiamy jeszcze chwilkę aż ciasto przestanie się lepić do ręki i będzie lśniące. Jeśli jest potrzeba to lekko podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 lub 10 trójkątów. Na każdy trójkąt kładziemy łyżeczkę masła i plasterek banana, zwijamy od szerszej strony.
  • rogaliki 3. Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach takich aby rogale gdy zaczną wyrastać nie posklejały się nam, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 18-20 minut.
    Rogaliki wyjmujemy, smarujemy wodą z cukrem i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Studzimy i zajadamy:) Możemy oblać czekoladą.
    moja polewa:
    czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej.
    Samczego:)

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować