Jakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie, a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :)
Składniki:
Składniki na 12-16 rogalików
1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego
4 dag drożdży
1/4 szkl mleka
6 łyżeczek cukru
2 1/2 szkl mąki
1 jajko
szczypta soli
czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie z nalewki ;)
Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy do ruszenia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz wbijamy całe jajko.
3. Wyrośnięty zaczyn dajemy do naszej mieszanki mącznej. Podczas wyrabiania dodajemy roztop. masło. gotowe ciasto odstawiamy na 15-30 min do podrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na okrąg ( możemy pomoc sobie przy tym talerzykiem - odrysowując koło )
Dzielimy każdy okrąg na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy odrobinę nadzienia i zawijamy rogalik. Pieczemy w 180 stop. prze około 20 min. Smacznego !
Komentarze