Rogaliki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, maślane rogaliki idealne na co dzień i na święta.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży suchych
    3 jajka
    1 kostka masła
    4 łyżki cukru
    około 1/4 szklanki mleka
    ulubiona marmolada, powidło do nadzienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem roztapiamy w rondlu i zostawiamy do wystygnięcia.
    Mąkę przesiewamy z drożdżami , stopniowo wlewamy letnie mleko i zagniatamy przy pomocy robota z hakami lub ręcznie. Dolewamy cienkim strumieniem przestudzone masło i cały czas zarabiamy. Na koniec wbijamy jajka . Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Dzielimy je na 3 lub 4 części, w zależności jak duże chcemy mieć rogaliki. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy rogaliki, umieszczając nadzienie u podstawy trójkąta.
    Rogaliki pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze około 175 stopni przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować