Rogale drożdżowe z bananami

4.5 (194 ocen)

Fajny przepis na drożdżowe ciasto,mi zawsze się ono udaje

Składniki:

  • 1 kg mąki
    100 g drożdży
    2 jajka
    200 g cukru
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki oleju
    3 banany
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy pół szklanki ciepłego mleka,wsypujemy 2 łyżki cukru i rozdrabniamy drożdże,wszystko razem rozpuszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy,wsypujemy pozostały cukier,dodajemy rozkłócone jajka,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko,olej i wyrabiamy.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.45 minut do wyrośnięcia.
  • Rogale drożdżowe z bananami 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część rozwałkowujemy na kształt koła,które dzielimy na trójkąty.Na szerszą część trójkąta nakładamy po kawałku banana i zawijamy.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temp.190 stopni.
    Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rogaliki można nadziewać także innymi owocami,a także marmoladą,albo czekoladą. Po ulepieniu rogalików można je jeszcze odstawić na ok.15 minut,żeby bardziej wyrosły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować