Rogale drożdżowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy pół szklanki ciepłego mleka,wsypujemy 2 łyżki cukru i rozdrabniamy drożdże,wszystko razem rozpuszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy,wsypujemy pozostały cukier,dodajemy rozkłócone jajka,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko,olej i wyrabiamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.45 minut do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część rozwałkowujemy na kształt koła,które dzielimy na trójkąty.Na szerszą część trójkąta nakładamy po kawałku banana i zawijamy.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temp.190 stopni.
Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Rogaliki można nadziewać także innymi owocami,a także marmoladą,albo czekoladą.
Po ulepieniu rogalików można je jeszcze odstawić na ok.15 minut,żeby bardziej wyrosły.
Komentarze