Drożdżowe rogale z makowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.Dodać 3 łyżki mleka oraz łyżeczkę mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.
Jajko oraz żółtko utrzeć z solą a następnie z pozostałym cukrem.
3.
Mąkę przesiać .Dodać wyrośnięty rozczyn,utarte jajka oraz pozostałe mleko.Wyrobić ciasto.Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe stopione masło.Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki i będzie gładkie.Przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
4.Mak zalać wrzątkiem.Gotować na małym ogniu,często mieszając przez około 15 minut.Odsączyć.Wystudzić.Zmielić2-krotnie.Utrzeć z miękkim masłem oraz cukrem.Dodać ubitą pianę z białka oraz skórkę .Połączyć łyżka.
5.Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować .Wykroić duże trójkąty.Nałożyć nadzienie.Zwijać rogale.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem .Pozostawić na 10 minut.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 20 minut
Komentarze