PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowe rogale z makowym nadzieniemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/97/55061f02d49bd8f27025c4f70344e2d739ef7118.jpeg800558http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-rogale-z-makowym-nadzieniem
0,5 kg mąki do wypieku ciast drożdżowych
50 g drożdży
szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
50 g masła
50 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Masa makowa:
200 g maku
120 g cukru
30 g masła
1 białko
50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
skórka otarta z cytryny do smaku
Ponadto:
jajko do smarowania
lukier
włoskie orzechy
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe rogale z makowym nadzieniem
1.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.Dodać 3 łyżki mleka oraz łyżeczkę mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.
Jajko oraz żółtko utrzeć z solą a następnie z pozostałym cukrem.
3.
Mąkę przesiać .Dodać wyrośnięty rozczyn,utarte jajka oraz pozostałe mleko.Wyrobić ciasto.Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe stopione masło.Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki i będzie gładkie.Przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
4.
Mak zalać wrzątkiem.Gotować na małym ogniu,często mieszając przez około 15 minut.Odsączyć.Wystudzić.Zmielić2-krotnie.Utrzeć z miękkim masłem oraz cukrem.Dodać ubitą pianę z białka oraz skórkę .Połączyć łyżka.
5.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować .Wykroić duże trójkąty.Nałożyć nadzienie.Zwijać rogale.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem .Pozostawić na 10 minut.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 20 minut
Komentarze