Drożdżowe rogale z makowym nadzieniem

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Trochę pracochłonne,ale pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    0,5 kg mąki do wypieku ciast drożdżowych
    50 g drożdży
    szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    50 g masła
    50 g cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli

    Masa makowa:

    200 g maku
    120 g cukru
    30 g masła
    1 białko
    50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
    skórka otarta z cytryny do smaku

    Ponadto:

    jajko do smarowania
    lukier
    włoskie orzechy



Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rogale z makowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.Dodać 3 łyżki mleka oraz łyżeczkę mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2.
    Jajko oraz żółtko utrzeć z solą a następnie z pozostałym cukrem.
  • 3.
    Mąkę przesiać .Dodać wyrośnięty rozczyn,utarte jajka oraz pozostałe mleko.Wyrobić ciasto.Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe stopione masło.Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki i będzie gładkie.Przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
  • 4. Mak zalać wrzątkiem.Gotować na małym ogniu,często mieszając przez około 15 minut.Odsączyć.Wystudzić.Zmielić2-krotnie.Utrzeć z miękkim masłem oraz cukrem.Dodać ubitą pianę z białka oraz skórkę .Połączyć łyżka.
  • 5. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować .Wykroić duże trójkąty.Nałożyć nadzienie.Zwijać rogale.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem .Pozostawić na 10 minut.Posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 20 minut
  • 6. Ostudzone rogale polukrować,posypać zmielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować