Piekę dla rodziny i przyjaciół. Cieszę się, gdy moje wypieki smakują innym. Rodzynkowiec jest prosty,a jednocześnie bardzo smaczny. To znakomite ciasto na wszelkie uroczystości rodzinne.
Składniki:
Biszkopt:
● 6 jajek
● 1 szkl. mąki tortowej
● 1 szkl. cukru
● łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
● 2,5 szkl. mleka
● 4 łyżki cukru
● 2 budynie czekoladowe
● margaryna
Masa czekoladowa:
● czekolada mleczna
● czekolada gorzka
● 1/2 kostki masła
● 40 dag rodzynek
● spirytus lub rum (tyle, by przykrył rodzynki)
● dżem z czarnej porzeczki
1.Biszkopt: żółtka oddzielamy
od białek. Mąkę przesiewamy
z proszkiem. Białka ubijamy na
pianę, dodajemy cukier i żółtka
oraz mąkę z proszkiem, mieszamy.
Wlewamy do dużej tortownicy
i pieczemy ok. 40 minut
w 180 °C. Robimy masę budyniową:
budynie i cukier rozrabiamy
w 1/2 szkl. mleka, resztę
mleka gotujemy i wlewamy budyń.
Margarynę ucieramy, dodając
zimny budyń.
2.Masa czekoladowa: rodzynki
moczymy przynajmniej 2 godziny
w alkoholu. Osączamy, alkohol
zachowujemy. Masło roztaroztapiamy,
wkładamy czekolady
i rozpuszczamy. Dodajemy rodzynki
i resztę alkoholu.
3.Biszkopt przekrawamy. Jeden
placek smarujemy dżemem,
nakładamy 1/2 masy budyniowej.
Przykrywamy drugim plackiem,
skrapiamy resztą alkoholu.
Nakładamy masę budyniową.
Gdy przestygnie, wykładamy
masę z rodzynkami.
Komentarze