1.Rodzynki zalać alkoholem(najlepiej dzień wcześniej) i odstawić. Wykonanie ciasta czekoladowego: Jajka ubić wraz z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z kakao,proszkiem, lekko wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp. 180s C. (Wym. blachy to 25x35) Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 placki. Wykonanie kremu czekoladowego: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Kakao,mąkę pszenną,ziemniaczaną i kawę wymieszać w 1/2 szklanki mleka, resztę czyli 1/2 l mleka zagotować z cukrem,wlać czekoladę i rozmieszane mąki. Wystudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Wykonanie rodzynek w czekoladzie: Margarynę ,czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, dodać odsączone rodzynki(alkohol zachować) wymieszać. Jeśli placki są zbyt suche to należy je nasączyć alkoholem w którym moczyły się rodzynki Złożenie ciasta: I blat ciasta,połowa kremu czekoladowego,II blat ciasta,reszta kremu,III blat ciasta,rodzynki w czekoladzie. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego:)
Komentarze