Risotto za szparagami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne risotto z zielonymi szparagami i młodą cukinią, przyrządzone na bazie esencjonalnego rosołu i z dodatkiem białego wina.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    1 cebula
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1 młoda cukinia
    500 gram ryżu do risotto
    1,75 litra rosołu
    70 ml białego wina
    100 gram startego parmezanu
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto za szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną w rondlu oliwę i podsmażamy, aż lekko się zeszkli.

    Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe łodygi. Kroimy szparagi na kawałki, główki odkładamy na później. Cukinię myjemy i kroimy w ćwierćplasterki. Wrzucamy warzywa do cebuli (oprócz głowek szparagów) i podsmażamy przez chwilę.

    Dodajemy ryż, mieszamy. Wlewamy wino i mieszamy do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie stopniowo wlewamy rosół po jednej chochelce i dusimy danie pod przykryciem na małym ogniu. Często mieszamy i podlewamy rosołem do momentu, aż ryż będzie miękki (trwa to około 20 minut). Mniej więcej w połowie duszenia dodajemy główki szparagów.

    Gdy ryż jest już dobry, zdejmujemy rondel z palnika. Dodajemy połowę startego parmezanu oraz masło. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Nakładamy danie na talerze, posypujemy resztą parmezanu.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować