Razowe ciasto ze szpinakiem i owocowym sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, zdrowsze ciasto na mace razowej z dodatkiem szpinaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki razowej pszennej
    1 szklanka białek
    3 łyżki kakao
    3 łyżki pure ze szpinaku
    5 płaskich łyżek cukru
    1 łyżeczka sody do wypieków
    szczypta soli
    60 ml oleju rzepakowego
    1 opakowanie czekoladowych, mlecznych groszków (100 g)
    kilka kropli olejku waniliowego
    3/4 szklanki wrzącej wody

    1 opakowanie mrożonej mieszanki owocowej ( u mnie truskawki, wiśnie, maliny, czarna porzeczka)
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Razowe ciasto ze szpinakiem i owocowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jtkbg7 1. Do przesianej mąki dodać sodę, kakao oraz szczyptę soli.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać pure ze szpinaku, dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem na małych obrotach. Następnie dolewać stopniowo olej. olejek waniliowy, cały czas ubijać mikserem.
  • image-0hu6m6v 2. Do białek ze szpinakiem dodawać stopniowo mąkę na zmianę z wrzącą wodą. Można delikatnie mieszać łyżką lub mikserem. Na końcu wsypać czekoladowe groszki
  • image-16c4uoa 3. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , wstawić do nagrzanego do 180 C i piec przez około 30 -40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) .

    Mrożone owoce włożyć do rondelka, na małym ogniu je rozmrozić, zagotować, dodać miód i gotować około 5 -8 minut. Zmiksować blenderem.

    Ciasto podawać polane owocowym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować